Betaine HCL te weinig maagzuur

Wanneer je last hebt van een opgeblazen gevoel, winderigheid, een verstoorde spijsvertering, zuurbranden en een aantal andere zaken die met voedsel te maken hebben, zoals diarree en constipatie, dan zou je wel eens kunnen lijden aan te weinig maagzuur. Wanneer je ouder dan 40 jaar bent is er een kans van 40% dat dit bij jou het geval is.

Waarschijnlijk heb je op een of ander moment voor of na je maaltijd een antacidum of een zuurremmend medicijn gebruikt om je te helpen met dit probleem. Als dat het geval is, dan doe je precies het tegenovergestelde van wat je lichaam nodig heeft om de effecten van te weinig maagzuur op te heffen. Zo vreemd als het lijkt, de symptomen van te weinig maagzuur zijn vrijwel dezelfde als die van een overproductie van maagzuur. Maar een overproductie van maagzuur komt zelden voor.

De behandeling is echter helemaal anders. Om je beter te voelen, moet je maag méér maagzuur produceren, niet minder.

Symptomen van te weinig maagzuur (Hypochloorhydrie)
Te weinig maagzuur is een spijsverteringsstoornis waarbij er een laag niveau van HCl in de maag is. Dit staat ook bekend als hypochloorhydrie, verlaagd maagzuur en achloorhydrie.

Symptomen van te weinig maagzuur:

  • Overgroei van bacteriën/schimmels 
  • Slechte adem 
  • Boeren 
  • Opgeblazen zijn 
  • Diarree en constipatie 
  • Vermoeidheid 
  • Overgevoeligheden voor voedsel 
  • Een vol gevoel 
  • Gasvorming 
  • Hoofdpijnen 
  • Brandend maagzuur 
  • Toename van het voorkomen van parasitaire infecties 
  • Indigestie of gestoorde spijsvertering 
  • Problemen met absorptie 
  • Misselijkheid 
  • Tekorten aan nutriënten 
  • Rectale jeuk 
  • Maagpijn en spanning 
  • Onverklaarbare honger 
  • Overgeven 
  • Verzwakte haren, nagels en huid 
  • Schimmelinfecties en nog een aantal kwalen

Hoe te weinig maagzuur chaos in de spijsvertering veroorzaakt
Omdat ons gehele spijsverteringsproces van de onderdompeling van het voedsel in een gezonde hoeveelheid maagzuur afhankelijk is, is het moeilijk om de potentiële catastrofale gevolgen van een conditie, die door een abnormaal kleine hoeveelheid maagzuur wordt gekenmerkt, te overdrijven.
Zonder HCl kan de vertering van eiwit, koolhydraten en vet niet goed worden voltooid. De maag heeft HCl nodig om de maag te beschermen tegen bacteriële- en schimmelovergroei (bacteriën en schimmels kunnen niet in een zure omgeving overleven). HCl helpt ook bij het goed absorberen van essentiële vitamines en mineralen.

De aanwezigheid van onverteerd voedsel in de dunne darm en het colon kan spijsverteringschaos veroorzaken doordat dit een overgroei van schadelijke bacteria veroorzaakt die dan toxines produceert die door de lever worden geabsorbeerd. Deze interne oorlogvoering veroorzaakt een enorme stress op een van onze meest vitale organen, de lever. De lever moet dan twee keer de hard werken om zichzelf te ontgiften.

Er is vaak een lange ontledigingstijd van de maag bij te weinig maagzuur en we weten dat, hoe langer de bacteriën blijven zitten, hoe sneller ze zich reproduceren. Toxines worden geproduceerd en dan door de lever geabsorbeerd.

Ongeacht hoe goed je eet, slechte vertering en malabsoptie van nutriënten is het eindresultaat van te weinig maagzuur. Zonder adequate voeding zul je een doel zijn voor infectieuze en degeneratieve ziekten.

Verder kan deze toxische conditie, die we als disbiose kennen, als resultaat tot vermoeidheid, gas, hoofdpijnen, hoge bloeddruk, slapeloosheid, irritatie, spierpijnen, veranderingen in persoonlijkheid en vele andere problemen leiden.

Ziekten die met te weinig maagzuur in verband worden gebracht
Veel van wat we eten bevat bacteriën. Normaal gesproken doodt maagzuur de schadelijke bacteriën en werkt om ziekten op afstand te houden. Bij mensen met te weinig maagzuur komen meer dan gemiddeld ziekten voor omdat schadelijke bacteriën in hun dunne darm terecht komen i.p.v. door het maagzuur in hun maag gedood te worden.

Vaak, zonder te weten waarom, voelen mensen met te weinig maagzuur zich niet goed. Dit is nauwelijks verwondelijk, omdat er zoveel gezondheidsproblemen met te weinig maagzuur in verband worden gebracht.


  • Aandoeningen die met te weinig maagzuur zijn te maken hebben zijn:
  • Allergieën 
  • Astma 
  • Auto-immuunaandoeningen 
  • Chronisch candida 
  • CVS 
  • Chronische hepatitis 
  • Chronisch allergische huidaandoeningen 
  • Droge huid 
  • Eczeem 
  • Ziekte van de galblaas 
  • Gastro-intestinale infecties en parasieten 
  • Hypoglycemie 
  • Lupus 
  • Osteoporosis 
  • Psoriasis 
  • Verminder nachtzicht 
  • Reumatoïde artritis 
  • Rosacea 
  • Schildklieraandoeningen 
  • Diabetes type 1 en 2 
  • Vitiligo (een huidaandoening die door witte plekken wordt gekenmerkt) 
  • Broze haren, nagels en huid

Wat veroorzaakt te weinig maagzuur?
Het ouder worden is een van de belangrijkste oorzaken van te weinig maagzuur. Hoewel, bijnierinsufficiëntie, de consumptie van alcohol, bacteriële infectie en chronische stress ook met deze aandoening in verband worden gebracht.

Het testen van te weinig maagzuur
Te weinig maagzuur heeft een geschiedenis van niet serieus genomen te worden door de medici. Als resultaat is het vaak een verkeerd gediagnosticeerde en vaak ondergediagnosticeerde aandoening.
Soms wordt te weinig maagzuur gewoon onbehandeld gelaten, in andere gevallen worden er grote hoeveelheden zuurremmende middelen voorgeschreven alsof men te veel maagzuur zou hebben in plaats van te weinig.

1. Heidelberg Gastric Analysis test
Een precieze test is beschikbaar. De Heidelberg Gastric Analysis test is een precieze, wat dure test die in een tot twee uur klaar is. De patiënt slikt een capsule van de grootte van een vitaminesupplement die een pH meter en een radiozender bevat. Deze test wordt in Nederland NIET gedaan

2. Gastroscopie
Een gastroscopie is een kijkonderzoek van de binnenkant van de slokdarm, maag en het eerste deel van de dunne darm (twaalfvingerige darm). Het onderzoek wordt uitgevoerd met een kijkinstrument: de endoscoop. Een endoscoop is een dunne, flexibele slang die ongeveer de doorsnede heeft van een vinger. De arts brengt de endoscoop via uw mond en slokdarm in de maag en twaalfvingerige darm en dan kan een zuurgraadmeting meting (PH waarde) gedaan worden.

3. Thuis test
There is simple at home test you can do to see if you have low stomach acid and are in need of HCL replacement. Begin to eat a meal and ⅓ of the way into your meal take 650 mg of HCL and then finish your meal. If you experience heartburn, you have sufficient levels of HCL. If you do not experience any burning sensation in your upper abdomen, then you likely would benefit from HCL at each meal.

In mijn geval moest ik 9 pillen innemen voordat ik iets in mijn maag voelde! Ik neem nu 6 pillen voor een grote maaltijd met eiwitten, 4-5 voor mijn lunch. Ik gebruik altijd Betaine van NOW omdat hij een hoge dosis van Pepsine heeft. Pepsine is een enzym in de maag die eiwitten verteert. Alle andere merken heb ik ook uitgeprobeerd. Het werkt niet goed voor mij.


Te weinig maagzuur behandelen
Betaine Hydrochloric Acid (HCL) voor te weinig maagzuur
Betaïne HCL supplementen die 30 of 40 mg pepsine bevatten worden ten zeerste aanbevolen. Wanneer dit bij maaltijden wordt genomen, kan betaïne helpen meer maagzuur te produceren. Het gebruik van betaïne kan je maag helpen om uit zichzelf meer maagzuur te produceren.



Betaine hydrochloride (HCL) promotes optimal gastric acidity for support of protein digestion and absorption of minerals and other nutrients such as vitamin B12. There is simple at home test you can do to see if you have low stomach acid and are in need of HCL replacement. Begin to eat a meal and ⅓ of the way into your meal take 650 mg of HCL and then finish your meal. If you experience heartburn, you have sufficient levels of HCL. If you do not experience any burning sensation in your upper abdomen, then you likely would benefit from HCL at each meal. Lees verder



Deze supplement KUN JE HIER BESTELLENGEBRUIK IHERB KORTINGSCODE (ILO824) om 5 dollar korting te krijgen. Als je voor meer dan 40 dollar bestelt krijgt u zelfs 10 dollar korting. Bestellen in US is hoe dan ook 2 a 3 keer goedkoper dan in Nederland. Dat heb ik uitgezocht. Vul de code ILO824 bij afrekenen (onderaan). Wilt u een gratis verzending? Bestel dan voor 50 dollar met de iHerb kortingscode ILO824. Dan betaalt u 40 dollar voor uw bestelling en betaalt u niets voor verzending (normaal vanaf 6 dollar. Het duurt 10 dagen voordat u uw bestelling thuis heeft (Ik heb al meerdere keren besteld).

Meest voorkomende fouten

1. Using Betaine HCl When You’re Not Supposed To

In Dr. Jonathan Wright’s book, Why Stomach Acid is Good for You, he explains that:

“HCl should never be taken by anyone who is also using any kind of anti-inflammatory medication such as corticosteroids (e.g., Prednisone), aspirin, Indocin, ibuprofen (e.g., Motrin, Advil), or other NSAIDs. These drugs can initiate damage to the GI lining that supplementary HCl might aggravate, increasing the risk of gastric bleeding or ulcer.”


2. Betaine HCL should never be taken without pepsin

The role of pepsin is to break down the protein intakes into peptides for accurate absorption. Consequently without pepsin, intake of Betaine HCL would be wastage of your very own money and hence it will be preferable to include in your daily agenda that kind of Betaine HCL which should contain pepsin


3. Taking Betaine HCl with the Wrong Food

If you’ve ever taken Betaine HCl when you didn’t need it… you know how painful it can be.

While all foods trigger the release of gastric acid via the brain and expanding the stomach, proteins will stimulate stomach acid production more than any other food. And that makes sense, because proteins require stomach acid and pepsin to break down the food, whereas it’s not as important for non-protein foods.

That said, if you eat a meal lacking protein, you probably don’t need Betaine HCl because even a healthy stomach wouldn’t have naturally secreted much gastric acid anyway.

For example, if you eat a salad for lunch without any protein… taking Betaine HCl could prove painful and unnecessary.


4. Taking the Wrong Dosage of Betaine HCl

Going back to Dr. Jonathan Wright’s book on stomach acid, he noted that:

“The most effective adult dose of Betaine HCl is 5 to 7 of the 650 milligram capsules per meal, with pepsin.”

UPDATE:
Inmiddels ben ik al achter wat mijn tekort van maagzuur veroorzaakt heeft. Ik heb een chronische maagontsteking (Type-B-gastritis) die veroorzaakt is door een bacterie. Vastgesteld in een ziekenhuis door een gastroscopie. De bacterie heeft de darmwand aangetast waardoor ik te weinig maagzuur aanmaak . Daardoor gaat het eten onverteerd naar de dunne darm en begint daar te gisten. Door de vrijgekomen gassen krijg ik buikpijn en krampen. Lees hier over gastritis.